Vikings (NetEnt) Slot Recension

Ännu en ambitiös storsatsning från NetEnt är här. Frågan är om VIKINGS kommer väcka vikingen i dig?

  • Shield Wall, Hot Spots Scatter Pays & Raid Spins

  • Baserad på tv-serien Vikings

Vikings introduktion

Det var under iGaming-konferensen tidigare i år som NetEnt presenterade inte bara ett, utan två massiva blockbustertitlar – Narcos och Vikings. Samtidigt som nyheten kablades ut gjorde sig Yggdrasil redo att lansera Vikings Go To Hell, den tredje delen i deras Vikings-serie, och frågan vi ställde oss själva var om NetEnt skulle falla för frestelsen att efterapa Yggdrasil. Det visar sig dock röra om två vitt skilda speltyper, även bägge kan tävla om priset för årets intro.

För er som inte är bekanta med tv-serien kan nämnas att Vikings är en omåttligt populär historisk drama-serie producerad för History Channel och HBO. I serien får man följa Ragnar Lodbrok, en legendarisk Vikingahövding, och hans gäng under deras korståg så som de beskrivs i forntida sagor som Ragnars saga Loðbrókar från 1400-talet. Ni som följer serien kommer möjligtvis finna lite extra glädje i att se de välkända karaktärerna dyka upp på spelfältet.

Den storslagna visuella produktionen kom inte direkt som en överraskning, men vi måste ändå säga att NetEnt lyckades med konststycket att fånga vår uppmärksamhet direkt vid introt, vilket utan tvekan höjde våra förväntningar ytterligare. Efter att ha tagit oss vidare till själva spelet kunde vi till vår glädje konstatera att man valt ett upplägg utan vinstlinjer, något som ändå får anses exotiskt för NetEnt och som fungerat väl för dom i spel som Jungle Spirit som släpptes 2017.

Om du följer serien kommer du känna dig hemma med en gång. Oavsett kan man inte låta bli att imponeras av det arbete NetEnt lagt ner på den grafiska presentationen där ett vintrigt, dystert, nordiskt landskap skymtar i bakgrunden tillsammans med respektingivande höjer sluttande mot en sjö. Låt dig inte förvillas av den ensamma korpen som bevakar varenda snurr på hjulen!

Som redan nämnts är Vikings en slot utan fixerade vinstlinjer. Med 243 sätt att vinna behöver du inte hålla redan på knepiga linjer. Det blir helt enkelt vinst om 3 eller fler identiska symboler radar upp i följd på hjulen. I huvudspelet spelas slotten med 5 hjul och 3 rader, men utökas till 7 hjul och 5 rader under bonusrundan, vilket innebär 78,125 sätt att vinna!

Utöver bonusen kommer vi även kika på två features – Shield Wall och Hot Spots Scatter Pays, men först bör nämnas att Vikings är spelbart på alla enheter med en insatsintervall som sträcker sig mellan 2 kr till 2000 kr per spin. Återbetalningsprocenten (RTP) på 96.05% är inom ramen för vad NetEnt brukar hålla sig till och därmed inget direkt anmärkningsvärt.

Vikings symboler och funktioner

Vikings levereras med en samling av 10 symboler. 5 av dessa är lågvärdesymboler och representeras av 10, J, Q, K och A snyggt utformande som metallobjekt med blodstänk. Premiumsymbolerna gestaltas föga förvånande av karaktärerna från serien, men det är loggan som står på tronen som toppsymbol och ger 0,5 gånger insatsen för 5 på en vinstrad. Det låter kanske inte mycket, men premiumsymbolerna förekommer som fullt staplade symboler på hjulen och erbjuder på så sätt högre vinstpotential. Värt att notera är att spelet saknar wild-symboler vilket är lite ovanligt. Dessa har troligen fått stå tillbaka för en extra premiumsymbol.

Om vi tar en titt på spelfältet ser vi att hjul 3 är framhävd och särskilt markerad. Detta är det så kallade Hotspot-hjulet. Om en Vikingsymbol landar och täcker hela hjulet transformeras övriga vikingsymboler till den specifika vikingen. Det fina i kråksången är att vikingsymbolerna inte behöver förenas i vinstordning och kommer räknas med i vinsten oavsett var på spelfältet de finns.

Det finns även en slumpmässig funktion kallad Shield Wall Feature. Denna kan när som helst aktiveras både i huvudspelet och i bonusen. När så sker dyker den upp som ett kluster av sköldar som därefter avslöjar en vikingsymbol. Detta kluster täcker 3×2 av spelfältet i huvudspelet och 5×2 i bonusen. Funktionen kan inte aktiveras när Hotspot-featuren är aktiv.

Vikings free spins

Lyckas man landa 3 scatter-symboler på hjul 3, 4 och 5 tilldelas 7 free spins. Bonusen kan inte återaktiveras då scatter-symbolerna avlägsnats, men det finns god potential att finna i dessa Raid Spins de benämns som. Bonusen är i princip mer av samma sak av det du får i huvudspelet. Spelfältet har nu utökats till hela 7 hjul och 5 rader vilket ger upp till 78,125 sätt att vinna på. Dessutom täcker nu Hotspot-markeringen 3 hjul.

Precis som i huvudspelet, om en vikingsymbol landar i Hotspot-fältet kommer alla övriga premiumsymboler förvandlas till identiska symboler varefter vinst utdelas. På detta sätt är det möjligt att landa vinster på upp till 2000 gånger insatsen per enskilt spin, vilket betyder att bonusen har en teoretisk maxvinst på ca 14,000x.

Vikings slutsats

Det här är utan tvekan en häpnadsväckande snygg slot, men frågan är om det räcker hela vägen. Vi anser nog att vinstpotentialen kunde ha ökats en aning liksom volatiliteten. 2000 gånger insatsen är långt ifrån uselt, men inte heller spektakulärt sett till dagens slottar. Vi vill även påpeka att det kan te sig frustrerande, nästan löjligt, att ett spel med nästan gränslöst antal vinstvägar ändå kan resultera i så många döda spins och otaliga lågbetalande bonusar. I rättvisans namn finns det dock utvecklare som är mycket värre sett till denna aspekt.

Vikings är inget megapotentialspel och ingen kommer landa rekordvinster här, även om potentialen kommer anses tillräcklig för de flesta spelare. Vad avser volatilitet ligger spelet på runt 6 eller 7 på en 10-gradig skala, vilket innebär att mer erfarna hardcorespelare kanske inte kommer låta sig imponeras. Som mainstreamspel däremot är chansen god att det kommer bli en hit. När allt kommer omkring är Vikings ett välbalanserat spel med förmåga att trollbinda spelaren även om det i slutänden kan betraktas mer som ett skrytspel än en titel som kommer gå till historien som en klassiker.

Prova Vikings med någon av de exklusiva bonusar som finns att hitta i vår lista över bäst casino bonusar.